top of page

HEKIM 

Çocuk Hastalıkları Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Özellikle 1 yaşın altındaki çocukların vücut sistemleri daha hassastır ve hastalanma riskleri daha büyük yaştaki çocuklara göre daha çoktur. Tabi genel olarak düşündüğümüzde çocukların hastalanma riski bulundukları yaş itibariyle daha yüksektir. Çünkü bağışıklı sitemleri yetişkinler kadar gelişmiş değildir.Çocuklar hastalandığı zaman tenleri solar ve yorgun, halsiz hissederler. Yemek yemekten kesilebilir. İştah sorunları olur. Daha hassas olurlar. Çabuk sinirlenme, ağlama, gergin hissetme gibi durumlar olur.Mikroplardan ileri gelen hemen bütün hastalıkların ortak belirtileri ateş, yorgunluk ya da halsizlik ve vücudun bazı bölgelerindeki, özellikle boyundaki lenf bezlerinin şişmesidir. Bulaşıcı çocuk hastalıklarının çoğunda bu genel belirtilerin yanı sıra deride kırmızı leke ya da kabarcıklar belirir; "döküntü" denen bu özgün belirtiler hastalığın sıradan bir soğuk algınlığı ya da griple karıştırılması olasılığını ortadan kaldırarak tanısını kolaylaştırır. Her hastalığın kendine özgü belirtilerini ÇOCUK FELCİ, KABAKULAK, KIZAMIK, SUÇİÇEĞİ ve TETANOS maddelerinde bulabilirsiniz.Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak virüslerden ileri gelen hastalıklardır. Mikroplara karşı geliştirilen ilaçların hemen hiçbirisi virüsler üzerinde yeterince etkili olmadığından, bu hastalıklarda en iyi tedavi çocuğun dinlenmesini sağlamaktır. Böylece vücut güçsüz düşmeyerek virüsleri doğal savunma yoluyla etkisiz duruma getirebilir.Buna karşılık boğmaca ve difteri gibi bakteri hastalıklarında antibiyotikler vücudun mikropları yenrrıesinde etkili olabilir (bak. ANTİBİYOTİKLER). Bu tür ilaçlar hastalığı birden sona erdiremez, ama ateşi düşürmeye ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir. Çocuk kendini yatacak kadar halsiz ve yorgun hissetmiyorsa bütün gün yatması için zorlamaya gerek yoktur. Ayrıca kızamık gibi bazı hastalıklarda parlak ışığın gözlere zarar verdiğine inanılır. Oysa bu doğru değildir; çocuk ışıktan rahatsız olmadığı sürece karanlık bir odada yatmaya zorlanmamalıdır. Aynı biçimde, doktor özel bir beslenme rejimi önermedikçe, çocuğu aç bırakmanın ya da güçlenmesi için aşırı beslemenin hiçbir anlamı yoktur. Çocuk iştahı olup olmadığına ve ne kadar yiyeceğine kendisi karar verebilir. Gene de vücudun su kaybını önlemek için, mideyi yormayan hafif meyve suları ve çorba gibi sıvı yiyeceklere ağırlık vermek en iyisidir.

Hastalığın Bulaşmasını Engellemek

Ailedeki çocuklardan biri hastalandığında hastalığın kardeşlerine de bulaşmaması için çocuğu ayrı bir odada bakıma almak gerekir. Ama hastalık henüz kuluçka dönemindeyken de kardeşlerine ya da okuldaki arkadaşlarına bulaşabileceği için, hasta çocuğu yalıtmak her zaman etkili olmayabilir. Gene de bulaşmayı önlemek için, hastalık tümüyle geçinceye kadar çocuğun havlusunu ve yemek takımlarını ayırmakta yarar vardır. Özellikle suçiçeği virüsü daha yaşlı kişilerde çok ağrılı bir hastalık olan zonaya yol açabileceğinden, kızamıkçık virüsü ise anne karnındaki bebeğe zarar verebileceğinden bu hastalıklara yakalanan çocukları yaşlılardan ve gebe kadınlardan uzak tutmak gerekir.

DR. Mukhtar F. Mohamed

 

BEBEK ALERJİYİ TETİKLEYEBİLECEK ALERJENLER

Bebekler hassas yapıları ve bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olmamasından dolayı birçok olası alerjenden etkilenebilirler. Alerjenler her bebeği farklı şekillerde ve düzeyde etkileyebilir. Bebeklerde genelde aşağıdaki alerjenler alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Bir ebeveyn olarak bu alerjenleri bilmenizde ve bebeğinizi bu alerjenlerden olabildiğince uzak tutmak için bilgim sahibi olmanızda fayda vardır. Bebeğinizin maruz kalma riskini düşürmek için bebeğinizin hekimiyle de mutlaka görüşmelisiniz. Böylelikle daha iyi bir hareket planı oluşturabilirsiniz.

Toz akarları: Bebeklerde alerjiyi tetikleyebilecek alerjenlerden birisi toz akarlarıdır. Toz akarları evdeki eşyalarda, halılarda, yastık kılıflarında yatak örtülerinde bulunmaktadır. En yaygın alerji tetikleyicilerindendir.

Dr.Mukhtar F. Mohamed
Çocuklarda öksürük

Normalde solunum yolu mukozası, üzerideki tüysü yapılar ve ürettiği mukus ile virüs, bakteri, toz zerresi gibi yabancı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Enfeksiyon sırasında bozulan bu mekanizmanın yerine öksürük refleksi aktifleşir. Ayrıca yabancı maddeyi atabilmek için mukus (balgam) üretimi de artar. Burundan akmak yerine boğaz gerisine doğru akan sümüksü salgı boğazı tahriş ederek öksürüğü başlatır.

Kış aylarında soğuk algınlığı sendromuna neden olan virüsler ve bakteriler daha yaygın olarak havada bulunur. Dolayısıyla bu mevsimde çocuklarda öksürük daha sık görülür.Kısa süreli öksürüğün en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonları.Burun akıntısı öksürük gibi halk deyimi ile gribal enfeksiyonlar.Bu durumda öksürük, solunum yollarının en önemli koruyucusu durumundadır.Çünkü virüslerin veya solunum yolundaki mikropların akciğere inmesinin en önemli engelleyicisidir öksürük .Öksürük özellikle kış aylarında anne babaların kâbusu.Bir hafta 10 gün süren öksürüklerin çoğunlukla nedeni viral enfeksiyonların yol açtığı grip, nezle, diğer bir tabirle soğuk algınlığı. Özellikle bakım evleri ve okullarda çocuklar kolaylıkla infeksiyonu birbirlerine bulaştırdığından infeksiyonu geçirme riskleri artıyor. Ailenin fertlerinden birinde olunca diğerlerine geçebiliyor ve aile boyu hastalık ortaya çıkıyor.

Aşı ile korunabilir? yok Çünkü 200?den fazla solunum yollarında enfeksiyona neden olan virüs tipi var. Bunlardan sadece 3 tipine karşı aşı var. Özetle, aşı ile korunmak mümkün değil.

Antibiotik ? hayır. Hatta zararlı olabiliyor. Genellikle bu hastalara tedavi verseniz de vermeseniz de bir haftada düzeliyor. Ancak bazen virüsün kendisi bronşit, bronşiolit, larenjit gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu nedenle doktor tarafından değerlendirilmeli.Öksürük vücudun normal bir savunma mekanizmasıdır. Çok aşırı olmadıktan sonra çocuklarda öksürüğe müdahale etmemek gerekir. Aksi takdirde zararlı da olabiliriz. Öksürük şuruplarının tedavide etkinliği yok. Ateş düşürücüler verilebilir. Bol sıvı ve iyi beslenme çok önemli. Bir hafta sonra ateşi devam ediyorsa grip sinüzite, Zatürreye, kulak enfeksiyonuna neden olmuş olabilir.Öksürük 2-3 haftadan uzun sürmüşse, hışıltı ile birlikte ise hastanın ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı ile birlikte ise öksürük nedeninin allerjik olma olasılığı çok yüksek.

Sonuç olarak öksürük birçok hastalığın nedeni olabilir. Bunların bekli de çok az bir kısmı antibiotikle tedavi edilebilir. Hatta antibiotik vermekle çocuklarımıza zarar da verebileceği unutulmamalıdır.

Mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle

 

Dr.Mukhtar Fatih Mohamed
Orta kulak iltihabı (ottitis media - otit)

Otit kulak zarının arka kısmının iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman üst solunum yolları enfeksiyonları ile berabergörülür.Bebeklerde oldukça sık görülen bir hastalıktır. Östaki boruları kısa ve dar olduğundan bebeklerin kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılıkları çoktur. Bebeklerin bazıları sadece bir veya iki defa bu hastalığı geçirip bir daha yakalanmazken, bazıları hiç kulakiltihabı olmazlar Bazıları ise okul öncesi yıllarına kadar sık aralıklarla kulak iltihabı olurlar.Çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlardan biri olan otit ,özellikle küçük çocuklarda yüksek ateşin ve huzursuzluğun en önemli nedenlerinden biridir. Ağır vakalarda ilaveten yememe, kusma ve halsizlik gibi şikayetler de olabilir.Otit, genellikle üst solununm yolunun viral enfeksiyonlarından sonra oluşur. Eğer bir çocukta bir haftalık burun akıntısı, tıkanıklığı, öksürük gibi şikayetlerden sonra yüksek ateş ortaya çıkıyorsa bu hastada kulak enfeksiyonu veya zatürre düşünülmelidir. Büyük çocuklarda hasta kulak ağrısı ve dolgunluğu tanımlar ki muayene ile otit tanısı kesinleşir. Tedavisinde 1 hafta kadar antibiotik kullanılır. Çocuklarda geniz bademciği, allerjik nezle, burunda eğrilik ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar sıklıkla hastanın otit ve sinüzit olmasına yol açabilir. Allerjik nezle çok sık olduğundan ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmelidir.

Sinüzitin en sık nedeni de geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonunudur. hastalık ateş, yüzde dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı, burundan irin şeklinde akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. 

Tedavi:

Kesinlikle kendi kendinize tedavi etmeye çalışılamamalı.
Bakteri enfeksiyonu için doktorun uygun gördüğü antibiyotikler kullanılır. 
Ağrıyı ve ateşi kesmek için doktora gidene kadar ılık su torbası ile ılık kompres yapılabilir.tedavisinde antibiotikler ve burun damlaları kullanılabilir. tedavi süresi genellikle 2 hafta kadardır.
Bunun dışında kronik enfeksiyonlarda doktorunuzun kulağa genel anestezi altında müdahale etmesigerekebilir. 

Korunma:

Etkili bir korunma metodu bilinmemektedir. Ancak riskleri en azaindirmede yardımcı olacaktır.

  • Dengeli beslenmenin, yeterli dinlenme ve düzenli tıbbi bakımın sağlanması

  • En az 3 ay anne sütü ile beslenme

  • Bebeğinizin soğuk algınlığı olduğu zaman mümkün olduğu kadar başını yüksekte tutacak bir beslenme ve uyuma biçimi

  • Bebeğiniz soğuk algınlığı veya alerji olduğunda uçağa bindirmeden önce burun damlası kullanmalı ve bir çok kulak sorununun oluştuğu uçağın havalandığı ve yere indiği zamanlarda bebeğinizi emzirmeli yada biberonla beslemelisiniz.

  • Bebekler sigara dumanından arındırılmış ortamda bulundurulmalıdır.

bottom of page